Wednesday 3 December 2014

Ανοίξαμε,στολίσαμε και ΔΕΝ σας περιμένουμε.



Δεκεμβρίου και δειλά δειλά τα σπίτια και τα καταστήματα αρχίζουν να στολίζονται για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Λαμπάκια,φωτάκια,δέντρα,μπάλες,Αη Βασίληδες,γιρλάντες.
Το νησί της 1 1/2 ώρας από την Αθήνα,ο παραδοσιακός προστατευόμενος οικισμός,το μοναδικό νησί χωρίς οχήματα,το νησί των τεχνών και των γραμμάτων, των βουνών, των πεντανόστιμων άγριων χόρτων και μανιτάριων,είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις γιορτές.

Το ίδιο και τα ανοιχτά (λιγοστά) καταστήματα,ξενοδοχεία,εστιατόρια,μπαρ κτλ.
Λιγοστά όχι γιατί τα ‘κονομήσαν’ το Καλοκαίρι και πήγαν διακοπές. Απλά έκλεισαν γιατί το κόστος λειτουργίας τους ήταν μεγαλύτερο από τις εισπράξεις τους!
Οι λίγοι λοιπόν τολμηροί και ονειροπόλοι έμειναν να ελπίζουν και να προσπαθούν για ένα μικρό μεροκάματο.Η έστω με την ελπίδα ότι θα βγουν κάποια πάγια έξοδα και τα μεροκάματα των λιγοστών υπαλλήλων.
Αλήθεια σκέφτηκε κανείς ότι με το να δίνεις ένα μικρό μεροκάματο στηρίζεις την τοπική οικονομία? Το ‘δούναι και λαβείν’, θεμελιώδη αρχή του εμπορίου κατά τους αρχαίους ημών προγόνους.Δεν το ήξερες? Δεν εκπλήσσομαι.

Πάνε όμως οι καλές εποχές που τις γιορτινές μέρες είχε κόσμο το νησί. Η συγκοινωνία με την στεριά δύσκολη, τα εισιτήρια ακριβά (μια ωραία ανάμνηση το μειωμένο εισιτήριο για τους μόνιμους κάτοικους,περάσμενα μεγαλεία! Pure luxury!) οι δουλειές πεσμένες, οι φόροι υπέρογκοι, και οι λογαριασμοί του νερού έρχονται κατά ριπές!
Ούτε οι ‘φίλοι’ του δεν θα έρθουν!Όχι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα.
Έχουν να πάνε σε ένα γκαλά για το Μουγγρί του Σαρωνικού!

Οι λίγοι και τολμηροί λοιπόν σήκωσαν τα μανίκια τους, έβαλαν τα γυαλιά τους (και λίγο το χέρι στην τσέπη για να πάρουν καινούργια λαμπάκια, αφού τα παλιά τους κάηκαν λόγω καιρικών και τοπικών συνθηκών.)και βάλθηκαν να φέρουν το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα στο νησί.
 Που ξέρεις? Μπορεί κάποιοι να πρωτοτυπήσουν και να έρθουν για Χριστούγεννα στο νησί.
Και στόλισαν. Και θα κάνουν και πάρτυ.Και μπαζαάρ.Και….και….και….
Για ποιους?

Τι θα πει για ποιους?

 Γι αυτούς! Και θα περάσουν καλά. Και στο τέλος θα τα καταφέρουν για άλλη μία φορά.



Ανοίξαμε,στολίσαμε και ΔΕΝ σας περίμενουμε.